Tofu, preslenmiş yoğun soya sütünden elde edilen bitkisel bir protein kaynağıdır. Ham haliyle süngerimsi bir dokuya sahip ve lezzetsiz tofu, çeşitli yöntemlerle öğünlerin vazgeçilmezi haline getirilebilir. İşte onlardan birisi: kızarmış tofu!
Fried tofu, küpler halinde kesilen sert kuru tofunun patates veya mısır nişastasına bulanarak rengi kahverengi oluncaya kadar kızartılmasıyla elde edilmektedir.
Fried Tofu Nasıl Yenir?
Bazı şefler, lezzetin tofunun içine nüfuz etmesi için fried tofuyu pişirirken sos ile harmanlarlar. Bazıları, hazırladıkları soslarda bir hafta kadar dinlendirir ve ardından pişirirler. Tüketime hazır alınmış kızarmış tofuyu lezzetlendirmek için ise yanına lezzetli bir sos hazırlanabilir.
Asya mutfaklarından esinlenilen soslardan Türk mutfak kültürüne uyum sağlamış ve sevilerek tüketilenler şunlardır:
Sarımsak Sos
- 3 yemek kaşığı vejetaryen istiridye sosu
- 2 yemek kaşığı soya sosu
- 1 yemek kaşığı susam yağı
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 6 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı susam tohumu
- 1 adet acı kırmızı biber (isteğe bağlı)
Bir kapta vejetaryen istiridye sosu, soya sosu, susam yağı ve şeker karıştırılır. Karışımın üzerine 6 diş taze sarımsak rendelenir ve 1 yemek kaşığı susam tohumu eklenir. Acı severler sosun içine 1 adet kırmızı biber de doğrayabilir. Son olarak, tüm malzemeler iyice karıştırılır ve kızarmış tofu porsiyonun üzerine gezdirilir.
Kore Usulü Sos
- 1,5 çay kaşığı susam yağı
- 1 çay kaşığı taze zencefil
- 3 diş sarımsak
- 1,3 su bardağı ketçap
- 1,5 yemek kaşığı sirke
- 1 yemek kaşığı soya sosu
- 1,5 çay kaşığı pirinç sirkesi
- 3 yemek kaşığı akçaağaç şurubu
- 1,5 yemek kaşığı biber salçası
Kızarmış tofunun ısıtıldığı tavada rendelenmiş zencefil ve ince rendelenmiş sarımsak, aroması çıkana kadar orta ateşte 1 dakika kadar pişirilir. Ardından, kalan tüm sos malzemeleri eklenir ve aralıksız karıştırılır. İstenilen kıvam elde edildikten sonra fried tofu porsiyonun üzerine eklenerek servis edilir.
Dip Sos
- 2 yemek kaşığı soya sosu,
- 3 çay kaşığı pirinç sirkesi,
- 1 çay kaşığı şeker,
- 1 tatlı kaşığı acı biber sosu (isteğe bağlı),
- 1 diş sarımsak ve
- 1 küçük soğan.
Bir kapta soya sosu, pirinç sirkesi, şeker ve acı biber sosu karıştırılır. Karışımın üzerine 1 diş taze sarımsak ve soğan rendelenir. Son olarak, tüm malzemeler iyice karıştırılır ve kızarmış tofu porsiyonun yanında sunulur. Soya sos sevmeyenler, tarifte chili sos da kullanabilirler.
Sun-star online mağazasından alınan dondurulmuş kızarmış tofu ısıtılarak yemeye hazır hale getirilebilir. Dondurucu bölmesinden çıkarılan kızarmış tofu yeniden dondurucuya konulmamalıdır. Bu yüzden, sofrada tüketilecek kadarının ısıtılması tavsiye edilmektedir.
Sofradan arta kalan bir miktar fried tofu varsa, hava geçirmez cam bir kapta buzdolabının soğutucu bölmesinde 5 güne kadar saklanabilir.
Kızarmış Tofu Sağlıklı Bir Öğün Müdür?
Tofu çok faydalı bir bitkisel protein kaynağıdır. Kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, bakır, çinko ve B1 vitamini bakımından da oldukça zengindir.
Vücudun ihtiyaç duyduğu tüm amino asitleri sağlayabilen bitkisel bir gıda olduğundan çok sevilerek tüketilmektedir. Fried tofu, derin yağda kızartılarak pişirildiği için diğer tofu türleriyle kıyaslandığında kalorisinin yüksek bir öğün olduğu söylenebilir.
100 gram kızarmış tofunun besin değerleri şu şekildedir:
- 190 kalori
Derin yağda kızarmış tofunun kalorisi, diğer çeşitlerine göre yaklaşık 100 kalori daha fazladır. Kilo vermeyi zorlaştıracağından diyet listelerinde yer alması tavsiye edilmemektedir. - 12 gram protein
Kalori farklılığının yanı sıra, kızarmış tofunun protein değeri diğer tofu türleriyle neredeyse aynıdır. Günlük protein ihtiyacı yaşa, cinsiyete ve aktivite düzeyine göre değişiklik gösterse de; ortalama iki porsiyon kızarmış tofu tüketen bir kişi, günlük protein ihtiyacının neredeyse tamamını karşılayabilmektedir. - 4,8 gram karbonhidrat
Kişilerin günlük lif ihtiyacını karşılayan bir besin olmasına rağmen, tofu önemli bir karbonhidrat kaynağı değildir. Bu özelliğiyle; açlık kontrolünü sağlama, kabızlığı önleme ve kalp hastalığı riskini düşüren bir karbonhidrat türü kabul edilmektedir. - 10 gram yağ ve 1,6 gram doymuş yağ
Derin yağda kızartılmış tofu, aynı büyüklükteki fresh tofu porsiyonuna göre yaklaşık 2 kat daha fazla yağ ve doymuş yağ içermektedir. Uzmanlar, sağlıklı kilo kontrolü için günlük alınan yağ miktarının kalori miktardan %30 daha az olmasını önermektedir.
Bu lezzetli ve besleyici ürünü sürekli olarak Sun Star pazaryerimizde bulabilir, dilediğiniz zaman kolaylıkla kişisel tüketiminiz için online kızarmış tofu siparişi verebilirsiniz. Horeca ve toptan kızarmış tofu ihtiyaçlarınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.